Barn- och Fritidsprogrammet

Om du är intresserad och nyfiken på att jobba med människor, med ledarskap, pedagogik och hälsa är Barn- och fritids-programmet något för dig! Det finns två inriktningar att välja på: pedagogiskt arbete och fritid och hälsa.

Fritid & hälsa
Inriktningen Fritid och hälsa är utbildningen för dig som är intresserad av hälsa, friskvård och ledarskap. Du vill arbeta med människors livskvalitet med fokus på det fysiska och psykiska välbefinnandet.

Utbildningen ger dig goda kunskaper i ledarskap, kommunikation, samarbete, friskvård och hälsa, sociologi och
psykologi. Du lär dig om människans utveckling och lärande utifrån individuella behov och förutsättningar.

Pedagogiskt arbete
Inriktningen Pedagogiskt arbete är utbildningen för dig som är intresserad av hur barn utvecklas och lär sig. Du vill arbeta med att väcka och utveckla barn och ungas lust och nyfikenhet.

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära
sig ett yrke genom att varva praktiken med studier
i skolan.

Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett ordinarie yrkesprogram. Som lärling får du samma kunskaper och yrkes-
examen som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan, men du lär dig på ett annat sätt genom att du deltar mer i det riktiga arbetet på en arbetsplats.

Halva tiden går du i skolan och läser de gymnasie-
gemensamma ämnena (som till exempel idrott och svenska) och ibland vissa delar av yrkesämnena. Halva tiden av din utbildning är du på en eller flera arbetsplatser. Du kommer att vara 2-3 dagar på din arbetsplats under hela din 3-åriga studietid.

Som lärling får du erfarenhet och kontakter i arbetslivet vilket kan ge dig en bra start i karriären. Du har också ett stort ansvar. Du förväntas delta aktivt på arbetsplatsen och måste anpassa dig till de villkor och de tider som gäller där.

Din lärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Skolan har ansvar för din utbildning och finns där och stöttar dig om det skulle dyka upp något problem.

Efter en lärlingsutbildning är möjligheterna många. Du blir förberedd för ett visst yrke, men kan också studera vidare på till exempel yrkeshögskolan eller högskolan.

Denna sida uppdaterades 2018-11-15 av Jeanett Walerholt Rousu