Fordon- och transportprogrammet

Inriktning personbil. På programmet lär man sig om olika fordons funktion och konstruktion. För en mekaniker
innebär det hur man diagnosticerar, reparerar och utför service på fordon.

På Fordons- och transportprogrammet får du jobba i en fordonsverkstad och med datorer. Att vara serviceinriktad är en viktig del av arbetet och något som du får utveckla under utbildningen. Fordons- och transportprogrammet är ett brett program som gör det möjligt att hitta ett jobb efter studenten som är både roligt och varierat.

Programmet lägger en del fokus på att jobba med datorer och datorhantering då det är något som blivit allt viktigare i branschen under senare år. Du lär dig även om transporthantering och de tekniska aspekterna hos olika fordon. Självständigt arbete är inget som är främmande för de som jobbar inom branschen och därför får du utveckla din förmåga att själv lösa problem under utbildningen.

Inriktning Personbil
En personbilsmekaniker måste veta hur man felsöker, reparerar och utför service på lätta fordon, därför är det vad som står på schemat på Fordonsprogrammet. Under utbildningen får du lära dig om alla dessa
aspekter av mekanikeryrket. Kurser som ingår i
inriktningen är:

- Personbilsteknik – Introduktion
   - Reparation av personbilar och lätta transportfordon

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära
sig ett yrke genom att varva praktiken med studier
i skolan.

Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett ordinarie yrkesprogram. Som lärling får du samma kunskaper och yrkes-
examen som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan, men du lär dig på ett annat sätt genom att du deltar mer i det riktiga arbetet på en arbetsplats.

Halva tiden går du i skolan och läser de gymnasie-
gemensamma ämnena (som till exempel idrott och svenska) och ibland vissa delar av yrkesämnena. Halva tiden av din utbildning är du på en eller flera arbetsplatser. Du kommer att vara 2-3 dagar på din arbetsplats under hela din 3-åriga studietid.

Som lärling får du erfarenhet och kontakter i arbetslivet vilket kan ge dig en bra start i karriären. Du har också ett stort ansvar. Du förväntas delta aktivt på arbetsplatsen och måste anpassa dig till de villkor och de tider som gäller där.

Din lärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Skolan har ansvar för din utbildning och finns där och stöttar dig om det skulle dyka upp något problem.

Efter en lärlingsutbildning är möjligheterna många. Du blir förberedd för ett visst yrke, men kan också studera vidare på till exempel yrkeshögskolan eller högskolan.

Bitr. rektor

Diana Laband