Naturbruk - Individ och delaktighet

Naturbruk Individ och Delaktighet, NBID, är en undervisningsgrupp på naturbruksprogrammet för dig som har en neurospykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel ADHD, ADD eller Autismspektrum. Om ditt stora intresse är att arbeta med djur eller om du gillar lantbruk och maskiner och har en diagnos ska du gå NBID.

Individuell utveckling tillsammans med andra

Det som gör NBID speciellt är att vi vill skapa en strukturell helhet kring eleverna med tätt samarbete mellan utbildning, fritid och
boende. Detta skapar en tillhörighet samt lugn och ro i elevernas vardag.

Uteservering på Stiernhööksgymnasiet

Individen i gruppen
NBID är en lite grupp elever, max 8 st.
I varje klass finns det en skolcoach som följer klassen från frukost till middagen, genom hela skoldagen. Undervisningen ges i hemklassrum av skolans ämnes- och yrkeslärare. Det finns en speciallärare knuten till klassen.

Naturbruk - Djur
På Stiernhööksgymnasiet får du träffa och jobba med kor, grisar, får, rid- och travhästar samt 240 olika zoologiska mindre djur - allt från fåglar och reptiler till grodjur, fiskar, insekter, gnagare och hundar.

Elev som matar lammen

Naturbruk - Lantbruk
I lantbruket får du arbeta med maskiner - allt från grävmaskiner till traktorer. Under din utbildning kan du ta traktorkort och är sedan en del i arbetet i naturbruket. Stiernhööksgymnasiet har mer än 200 ha odlingsmark för vall, sädesslag och potatis.

Elev och hund framför en traktor

Delaktighet i fritid och boende
Alla NBID-elever bor på skolans internat. Boendecoacherna finns på boendet eftermiddag, kväll och natt. De hjälper alla elever att bli delaktiga i fritidsaktiviteter och arbetar för den gemensamma trivseln på boendet.

I årskurs ett bor man i enskilda små lägen-heter med eget kök och badrum. Sedan vill vi öka den sociala gemenskapen och delaktigheten i gruppen genom att i årskurs två bo 3 och 3 i lägenheter. Man har sitt eget låsbara rum och delar kök och badrum.
Sista året bor man i korridor med 8 rum. Man har fortfarande eget låsbart rum och delar kök och badrum med de andra.

Hos oss får du stöd i ditt boende dygnet runt!

Har du frågor eller vill komma på studiebesök på NBID. Kontakta oss!

Cecilia Blårand

Sandra Norén